BIM maakt integraal ontwerpen mogelijk

Het Bouw Informatie Model (BIM) is een hot item in de bouwwereld. Hoewel de term vooral gelinkt wordt aan architecten en constructeurs, kan BIM ook in de installatietechniek van grote toegevoegde waarde zijn. Graphisoft Building Systems  biedt hiervoor een modulaire, objectgeoriënteerde BIM-oplossing, die schaalbaar is naar de wensen van de gebruiker. DDScad is de BIM-oplossing voor Mechanical Electrical Plumbing (MEP) engineers.

Tekst: Lieke van Zuilekom

BIM is de grootste revolutie in de bouwwereld, sinds de bouwtekeningen digitaal zijn geworden, aldus Frits van Enk van VECCINS 3D, het eerste onafhankelijke adviesbureau dat werkt met BIM voor de installatietechniek in Nederland. “Alleen op het ontwerp en de engineeringskosten wordt al gauw een besparing van zo’n tien tot vijftien procent gerealiseerd. In de exploitatiefase zal de besparing een meervoud hiervan bedragen. Wij maken hierbij grotendeels gebruik van DDScad.

We hebben voor deze software gekozen omdat het open software betreft. De data is, op basis van IFC-uitwisseling, voor iedereen toegankelijk. Bovendien, Graphisoft Building Systems is qua ontwikkeling de markt ver vooruit. In het programma kunnen heel veel berekeningen worden gemaakt, evenals simulaties. De kwaliteit van de werktekeningen is hoog.”

VECCINS 3D ziet BIM niet als 3D-modelleerwerk, maar als een proces. “Ook Graphisoft Building Systems is zich hiervan bewust. Het bedrijf is één van de weinige softwareontwikkelaars die zijn software een aantal jaren terug aangepast heeft aan het bouwproces: van algemeen naar generiek naar specifiek.”

Rekenkracht

Volgens Robert Rodenburg van Vintis, een installatietechnisch ingenieursbureau voor gebouw- en gebruikersinstallaties, onderscheidt DDScad zich door zijn rekenkracht, specifiek toegerust voor de installatietechniek. “In eerste instantie gebruiken wij DDScad voor het 3D-modelleren van de technische installaties in het gebouwontwerp. Dit doen we als team samen met de architect en de constructeur. We stemmen de techniek zo gemakkelijk af op de esthetica. Zowel de architect, de constructeur als de eindgebruiker krijgen zo inzicht in de gemaakte ontwerpkeuzes.

Door het 3D-model te gebruiken, kan nauwkeuriger worden ontworpen. Alle ruimte wordt optimaal benut.” Ook gebruikt Vintis de software om de capaciteiten van de installaties te bepalen en afmetingen te berekenen. “Vervolgens worden de hoeveelheden uit het model getrokken en geëxporteerd naar Excel om kostencalculaties te maken. Uiteindelijk worden van het 3D-model ook platte tekeningen gemaakt, die als bijlage dienen bij het technisch bestek dat wij schrijven.” Momenteel gaat Vintis nog een stapje verder, samen met de Gemeente Barendrecht, door naast het bestek ook werktekeningen te produceren. “Een logische stap waarmee geld en tijd kan worden bespaard in het bouwproces,” aldus Rodenburg. “Samen met de architect zorgen wij dat de bouwkundige en technische tekeningen gereed zijn, voordat de aanbesteding en gunning is afgerond. Feitelijk is voor de montage dan alleen nog een technisch organisatiebureau nodig.”

VanPanhuis Installatietechniek, onderdeel van Top Installatiegroep, heeft een jaar geleden kennisgemaakt met DDScad. “Om ons voor te bereiden op de ontwikkelingen in de markt, zijn we vorig jaar een pilotproject gestart waarin we BIM hebben toegepast,” vertelt tekenaar Dennet Schouten. “In het begin was het even wennen om op deze manier te werken, maar we werden heel goed ondersteund door de Graphisoft Building Systems-helpdesk.

Het CAD-programma van Graphisoft Building Systems is gemakkelijk in gebruik. Je hoeft niet steeds te zoeken naar alle functies. Bovendien werkt het programma heel snel. De school in Den Bosch, ons pilotproject, is zeker niet het laatste project dat we in BIM uitwerken.”

Bouwinfo
Bouwkundig aannemer: Vaessen Algemeen Bouwbedrijf
Installaties: Hoffman Elektro BV, KIN Installatietechniek