IFC Schema Navigator – gratis tool voor navigatie en analyse

Bent u een IFC-expert? Wilt u gedetailleerde toegang tot de inhoud van een IFC-bestand? Dan biedt Data Design System (DDS) u een zeer nuttige gratis tool: de IFC Schema Navigator – voor het navigeren door IFC-schema's en -bestanden.


Download nu
Wilt u de technische mogelijkheden van het IFC-datamodel (nog) beter begrijpen? Download dan de gratis IFC Schema Navigator en start met analyseren!

* Verplicht veld  |  Privacyverklaring


Navigatiehulpmiddel – beter begrijpen van IFC-schema's

De IFC Schema Navigator toont het IFC2x3- en IFC4-formaat in een duidelijk overzicht. De tool maakt eenvoudige navigatie binnen de IFC-semantiek en de schemastructuur mogelijk en vereenvoudigt het zoeken naar inhoud. Met slechts een paar muisklikken krijgt u toegang tot alle gegevens in het gekozen IFC-formaat. Om een nog beter begrip van de inhoud en het schema te krijgen, bevatten alle items een directe link naar de corresponderende buildingSMART datamodel-definitie.

QA-tool – analyseer uw IFC-bestand

U kunt de tool ook gebruiken om de kwaliteit van uw IFC-bestand te analyseren. Met de IFC Schema Navigator kunt u alle gegevens analyseren op een geavanceerd technisch niveau, zoals het verifiëren van relaties tussen elementen zoals instanties versus type en totale optelling daarvan. Bovendien kunt u kwesties zoals niet-gedefinieerde of ontbrekende gegevens en onjuist gebruikte IFC-eigenschappen opsporen.

Viewer vs. Navigator

Zowel de populaire IFC-viewer (DDS-CAD Viewer) als IFC Schema Navigator van DDS tonen de structuur en inhoud van een IFC-bestand. Het belangrijkste verschil tussen beide programma’s is dat de DDS-CAD Viewer een geometrische weergave biedt en de gegevens weergeeft die rechtstreeks verband houden met de geselecteerde instantie. De IFC Schema Navigator lijkt meer op een gegevensmanager en categoriseert alle gegevens in het IFC-bestand in een duidelijk overzicht. Dit maakt het een zeer bruikbare tool voor IFC-experts en -ontwikkelaars.

IFC-experts

De allereerste versie van de IFC Schema Navigator is meer dan 10 jaar geleden door DDS gelanceerd. Het was precies het moment waarop de IFC-standaard in ontwikkeling was. DDS speelde (en speelt nog steeds) een belangrijke rol in de ontwikkeling van IFC, in het bijzonder binnen het IFC-schema voor het elektrische domein. De huidige versie van de IFC Schema Navigator is inmiddels een alom gewaardeerde tool voor IFC-experts, zowel binnen de buildingSMART-community als daarbuiten.

“De tool, zoals we hem nu regelmatig gebruiken, die is met name interessant omdat we heel snel een overzicht hebben; we kunnen heel snel zoeken in de navigator, welke enumeration types IFC kent, dat gaat heel snel in jullie navigator. Als je dat op de BuildingSMART website doet, geeft dat niet zo’n goed gevoel qua snelheid, maar ook niet qua overzicht.”

Hans Hendriks, deBIMspecialist

Hans Hendriks