DDScad 18

Design the future today

Vernieuwde gebruikersinterface
Optimaal gemak en eenvoudige bediening

Koppeling met BIMx
Geavanceerde visualisatie en presentatie

Nieuwe functies en optimisaties
Meer flexibiliteit en efficiënter ontwerpen

DDScad is nu een belangrijke pijler van Graphisoft en versie 18 biedt je diverse innovaties en verbeteringen. De vernieuwde gebruikersinterface, de koppeling met Graphisoft-oplossingen en de verschillende nieuwe functies leveren je enorme voordelen op tijdens je dagenlijkse OPEN BIM ontwerpproces. Op deze pagina tonen we je een selectie van de belangrijke ontwikkelingen en functionele hoogtepunten.


Algemene hoogtepunten in DDScad 18

Nieuwe gebruiksvriendelijke vormgeving

DDScad 18 heeft een vernieuwde gebruikersinterface en nieuw ontworpen knoppen, pictogrammen en invoervensters.  Dit geeft je een nog beter overzicht en maakt functies sneller te vinden. De aanpassing van de gebruikersinterface geeft DDScad een fris en modern uiterlijk met optimaal gebruiksgemak en eenvoudige bediening.

BIMx: visualiseren, presenteren en navigeren op mobiele apparaten

Met deze release bevat DDScad 18 een koppeling met BIMx, de bekroonde presentatie- en samenwerkingsapp van Graphisoft. BIMx breidt jouw mogelijkheden om 3D-modellen, ontwerpen en projectinformatie op een groot aantal verschillende apparaten en besturingssystemen overal en altijd te bekijken en te delen, aanzienlijk uit.

Nog intuïtiever modelleren met de scherm-tracker

De nieuwe scherm-tracker in DDScad 18 maakt het modelleren van objecten, zoals kabels, leidingen en kanalen of geometrische vormen, nog overzichtelijker en eenvoudiger. De functie toont realtime positie-informatie zoals de afstand, het midden en het eindpunt van het betreffende object. Dit maakt het mogelijk direct de belangrijkste eigenschappen te bekijken en te bewerken in de ontwerpstap die je op dat moment uitvoert.

Nieuwe Pset-configurator

Definieer IFC-eigenschappensets eenvoudiger en flexibeler, om OPEN BIM-processen individueel te implementeren. Met de nieuwe en overzichtelijke Pset-configurator zijn zowel standaard objecteigenschappen toe te wijzen, als eigenschappen gespecificeerd door modelleerrichtlijnen en eisen van opdrachtgevers.

Meer algemene hoogtepunten


 • BIMcloud
  DDScad 18 biedt een koppeling met BIMcloud, het platform van Graphisoft voor samenwerking en projectcommunicatie. Met de exportfunctie kun je jouw gegevens vanuit de software in BIMcloud rechtstreeks delen met projectpartners.

Hoogtepunten in DDScad 18 Elektra

Meer flexibiliteit door nieuwe kabelfuncties

Ontwerpen is veel eenvoudiger in DDScad 18 dankzij verschillende nieuwe kabelfuncties. Maak zelf nieuwe kabeltypes aan in het eigenschappenvenster en gebruik ze vervolgens automatisch voor andere functies zoals het maken van stuklijsten en rapporten. Ook zijn er nieuwe opties om de buigradius van de kabels in te stellen en weer te geven.

Configureer je eigen lay-outs voor schema's

Ontwerp schema's volgens jouw behoeften met behulp van de schema lay-out configurator. Specificeer bijvoorbeeld de positie en afstand van objecten, hun nummer in een rij en de tekstinformatie die moet worden weergegeven. Daarnaast kun je in DDScad 18 sjablonen maken en gebruiken in nieuwe projecten.

Snel je projecten starten met het IFC-referentiemodel

DDScad 18 Elektra neemt automatisch de ruimte-informatie uit het IFC-bestand over. Hierdoor kun je zonder belemmering aan je OPEN BIM ontwerp beginnen. De ruimtegegevens kunnen ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals het maken van stuklijsten.

Kabelbanen ontwerpen en beugels aanmaken

Analyseer snel en nauwkeurig de vulgraad van de kabelmanagementsystemen, zoals kabelladders, kabelgoten en leidingen voor zwakstroom- en voedingskabels. Met de nieuwe functie in DDScad 18 bepaal je of het kabelmanagementsysteem volgens plan is gedimensioneerd en of er voldoende capaciteit beschikbaar is voor latere uitbreiding.

Meer hoogtepunten DDScad Elektra


 • Kortste kabelroute naar verdeler
  Gebruik bij het ontwerpen van een kabel in een kabelmanagementsysteem de functie ‘Zoek kortste route naar verdeler’ in het contextmenu voor een verbinding van de verbruiker naar de verdeler. Dit kan ook worden gebruikt om specifiek en individueel te controleren of een geselecteerde kabel, bij wijzigingen in het systeem, de kortste weg van de elektrische verbruiker naar de verdeler volgt.

 • Uitbreiding systeemnavigator
  Informatie van alle componenten van een groep zijn met één muisklik beschikbaar in de systeemnavigator. De weergegeven informatie kan naar wens getoond of verborgen worden.

 • Multi-edit functie
  Je kunt nu meerdere regels in een kolom in de systeemnavigator selecteren en gelijktijdig aanpassen.

Hoogtepunten in DDScad 18 Ventilatie, Sanitair & Verwarming

Optimaal overzicht van systemen met de verbeterde systeemnavigator

De aanzienlijk verbeterde systeemnavigator in DDScad 18 Ventilatie, Sanitair & Verwarming geeft je een optimaal overzicht van alle leiding- en kanaalsystemen en stelt je in staat het systeem snel en eenvoudig aan te passen. Het complete systeem wordt nu weergegeven in een gedetailleerde structuur met alle componenten van deelsegmenten, inclusief vooraf gedefinieerde informatie.

Nieuwe visualisatiefilters: meer controle over drinkwatersystemen

Met de nieuwe visualisatiefilters voor het stilstaand watervolume en de wachttijd van drinkwaterleidingen zie je in één oogopslag de kritieke situaties in het systeem. Hierdoor heb je een uitstekende controle over het door jou ontworpen drinkwatersysteem.

Nieuwe detailfuncties voor meer efficiëntie

Er zijn krachtige uitbreidingen en verbeteringen aangebracht aan DDScad 18 Ventilatie, Sanitair & Verwarming om je optimaal te ondersteunen bij je dagelijkse werk. Zo zijn bijvoorbeeld de dialogen voor het definiëren van hydraulische schakelingen en berekeningspunten, als ook het koellast-venster verbeterd.

Meer hoogtepunten DDScad Ventilatie, Verwarming & Sanitair


 • Maximale temperatuurdaling 
  De maximale temperatuurdaling is nu voor het volledige circulatiesysteem gedefinieerd tot de standaardwaarde van 5 Kelvin en kan indien nodig worden aangepast. 

 • Drukverlies als gevolg van de geodetische hoogte
  De parameter ’Aanvoerhoogte boven zeespiegel’ wordt nu automatisch bepaald om rekening te houden met het drukverlies als gevolg van de geodetische hoogte van de verbruikers. Indien nodig kan je de hoogte van de aanvoerleiding handmatig overschrijven.

 • Verwarmingstoestellen in een ringsysteem
  Bovendien kan je met DDScad 18 verwarmingstoestellen, zoals een close-in boiler, integreren in een ringsysteem, die tevens rekening houdt met de berekening.

Heb je een vraag over DDScad 18?

Neem contact op met ons. Of vraag een live demo of offerte aan.


Vorige DDScad versies