DDScad 15: volledige focus op je project

Efficiënt, nauwkeurig en intuïtief digitaal engineeren - dat is DDScad 15! De nieuwste versie biedt innovaties en verdere verbeteringen binnen de installatietechnische disciplines, de workflow in het algemeen en op het gebied van Open BIM. Op deze pagina vind je een aantal van de nieuwe functies in DDScad 15.


Bespaar tijd met nieuwe Core-functies

Technisch Spiegelen

DDScad 15 komt met een intelligente spiegelfunctie. Deze nieuwe functie levert een aanzienlijke tijdsbesparing op in projecten met veel herhalingen. In plaats van het simpelweg 'spiegelen' van symbolen en objecten, zorgt DDScad 15 ervoor dat een gestandaardiseerde weergave volgens de normen toegepast blijft. Een correcte weergave voor zowel de plattegrond als het 3D-model wordt verzekerd.

DWG-kleuren per laag

DDScad 15 biedt de mogelijkheid om een DWG te exporteren met de kleuren die aan lagen zijn toegewezen. Door deze optie te gebruiken hebben alle objecten op een specifieke laag geen eigen kleur meer. In plaats daarvan worden de kleuren van de DWG-lagen zelf aan het object toegewezen.

Meer Core-functies

 • Nieuwe startpagina voor eenvoudige projectnavigatie
 • Nieuwe eigenschappenvenster met directe toegang tot objecteigenschappen
 • Verbeterde producteditor met eenvoudigere controle over aansluitpunten
 • Prestatieverbeteringen voor plotten in complexere en grotere projecten

Meer flexibiliteit met nieuwe Elektra-functies

Verdelermanager

DDScad 15 komt met een geheel nieuwe verdeelkasten-manager. Alle verdelers in een project zijn nu direct beschikbaar in een nieuw dokbaar venster. Dankzij de intuïtieve navigatiestructuur biedt het een duidelijk overzicht van de hiërarchie en de relatie tussen de verschillende hoofd- en onderverdeelkasten in je project.

Kabels en Buizen

DDScad 15 introduceert nieuwe opties voor bekabeling. Kabelbuizen kunnen direct aan kabels worden toegewezen en op de stuklijst worden vermeld. Alle kabels en buizen kunnen ook worden omgezet in vrije-vormlijnen, zodat je flexibele kabel- en leidingen kan maken.

Kabelberekening

DDScad 15 heeft een aantal verbeteringen toegevoegd aan de geïntegreerde kabelberekening. Standaard installatiemethoden worden nu automatisch toegewezen voor zowel enkel als meeraderige kabels. Op basis van de geselecteerde automaat stelt DDScad 15 automatisch de juiste waardes in voor de beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting. Bovendien is de uitschakeltijd ook direct ingesteld voor elke groep.

Verdeeldozen

In DDScad 15 heb je nu toegang tot nieuwe intelligente aansluit- en inbouwdozen. De plaatsing is aanzienlijk verbeterd. Of ze nu in het plafond moeten worden geplaatst of in een muur, met DDScad 15 kan je de nieuwe dozen direct uitlijnen, roteren en invoegen. De dozen functioneren nu ook als een montagepunt waar objecten automatisch aan kunnen worden verbonden. Bovendien bieden alle dozen dubbele verbindingsfunctionaliteit voor zowel kabels als buizen.

Blokschema's

Een unieke functie van DDScad is de mogelijkheid om automatische blokschema's te genereren op basis van het model. Dankzij de populariteit van deze functie hebben we het aantal beschikbare schematypes uitgebreid. Met DDScad 15 is het nu ook mogelijk om automatische blokschema's te genereren voor zowel beveiligings- als verpleegoproepsystemen.

Meer Elektra-functies

 • Nieuwe flow path technologie voor kabelroutes, kabels en buizen
 • Nieuw eigenschappenvenster voor kabelroutes, kabels en buizen
 • Mogelijkheid om buizen direct aan kabels toe te wijzen
 • Verbeterde visualisatie van detectiegebieden van camera's en sensoren
 • Automatische herkenning van parallelle kabels in model, berekening en rapport
 • Bijgewerkte Polysun Inside database voor PV-modules en omvormers

Gedetailleerder engineeren met nieuwe HVAC-functies

Koellastberekening

Nieuw in DDScad 15 is een bi-directionele interface met ESBO. Het is een oplossing voor het simuleren van gebouwoptimalisaties van EQUA, de wereldwijde leider in simulatiesoftware. Met deze integratie kan je experimenteren met verschillende gebouwontwerpen en systemen om de gevolgen voor energieverbruik en comfort te simuleren.

Warmteverliesberekening

De volledig geïntegreerde warmteverliesberekening is compleet herzien in DDScad 15. Naast de volledige ondersteuning van de NEN-EN 12831-1 2017 norm, biedt de nieuwe warmteverliesberekening ook veel nieuwe functies. In één enkel dialoogvenster heb je nu volledige toegang tot alle gebouw- en berekeningsinformatie.

Passief voorverwarmen

Met DDScad 15 is het mogelijk om passieve voorverwarming mee te nemen in de berekening van ventilatiesystemen. Met de nieuwe warmteverliesberekening kan een temperatuurstijging meegenomen worden door warmteterugwinning en passieve voorverwarming. Elk vermogen dat wordt gebruikt voor actieve voorverwarming, bijvoorbeeld door een boiler, maakt deel uit van de ontwerpwarmtebelasting.

Ventilatiezones

Nieuw in DDScad 15 is de mogelijkheid om specifieke ventilatiezones toe te wijzen binnen een enkel gebouw. Elke ventilatiezone wordt nu afzonderlijk beschouwd in de berekening van de ventilatietoevoer. Met deze nieuwe functie kan je nog gedetailleerdere en kwalitatief betere ventilatiesystemen ontwerpen en berekenen.

Meer HVAC-functies

 • Nieuwe generieke en parametrische database voor radiatoren voor maximale flexibiliteit
 • Integratie en differentiatie van gebouw- en ventilatiezones bij de berekening van de warmtebelasting
 • Nieuwe navigatiemogelijkheden in het venster Luchtdebiet en Luchtroosters

Krijg een eerste indruk van DDS-CAD!


Wil je meer zien van DDS-CAD? We laten je het graag zien!
Vraag nu je productdemo aan.


Gratis demo


Beter samenwerken met nieuwe BIM-functies

Integratie met BIMobject®

DDScad 15 heeft een directe link naar BIMobject®, 's werelds grootste en snel groeiende digitale content management systeem voor BIM-objecten. Met deze integratie krijg je direct toegang tot het cloudplatform, met meer dan 1.000 fabrikanten die digitale productinformatie verstrekken en meer dan 1 miljoen actieve gebruikers.

Meer BIM-functies

 • Nieuwe IFC import engine voor Master-bestanden
 • Nieuwe IFC export engine met vereenvoudigd export-dialoog
 • Aanzienlijke prestatieverbeteringen bij complexere en grote modellen
 • Nieuwe optie om ruimtes in een IFC direct te visualiseren
 • Verbeterd gebruik van verdiepingen voor IFC-export
 • Exporteren van URL's, productgegevensbladen en externe documentreferenties
 • Nieuwe classificatiemanager voor het exporteren van classificaties naar IFC (bijv. ETIM, NL-SfB, etc.)
 • Exporteren van elektrotechnische informatie naar IFC zoals Ports, installatieautomaten, karakteristieken, etc.
 • Exporteren van isolatie voor W-technische systemen zoals luchtkanalen en leidingen

Changelogs vorige DDScad versies


 • Windows 10 64-bit
 • Intel®Core™ i7
 • 32 GB RAM
 • OpenGL compatibele GPU


Voor gedetailleerdere systeemeisen, klik hier.